PROGRAMĂRI 0744 357 442

Home » Blog » Terapia Sandplay si efectele ei – Interviu in Revista Lumea Misterelor

Terapia Sandplay si efectele ei – Interviu in Revista Lumea Misterelor

Interviul de mai jos a apărut în revista Lumea Misterelor (nr. oct 2015) la inițiativa dnei Marilena Moldovan.

Reporter: Cum ați ajuns să cunoașteți tehnica sandplay?

Monalisa T.: Acestă tehnică a venit ca o continuare a drumului pe care l-am început în urmă cu mai mulți ani, și anume, este vorba de formarea mea în psihoterapie. Am debutat cu psihoterapie experiențială, am continuat cu terapie junghiană și pentru că am fost atrasă tot timpul de terapii creative, de joc, de imaginație, terapia cu miniaturi în nisip a venit firesc, ca o așezare și completare a tot ce am învățat înainte. Și cele două enumerate mai sus folosesc jocul, imaginația, creativitatea, dar sandplay-ul aduce o experiență ce devine vizibilă în expresie tridimensională.

Reporter: Ce semnificație au imaginile conturate în nisip și figurinele folosite?

Monalisa T.: Imaginile conturate în nisip depășesc o poziție intelectualistă și apelează la creație, la imaginația activă care determină aducerea la suprafață a unui bogat material inconștient căruia i se dă sens. Se trece dincolo de palierul rațional care de multe ori ne pune piedici și practic, prin sandplay este lăsat conștientul și inconștientul să interacționeze. Nisipul este mediul de bază care ne aduce contactul cu pământul, putând fi folosit atât umed cât și uscat, iar jucăriile ce provin din toate categoriile, au rol de simboluri..

Reporter: Ce schimbări generează acestă terapie în viața beneficiarului?

Monalisa T.: Beneficiarul poate fi copil sau adult și-n primul rând, aducerea la suprafață a
unui bogat material arhetipal, duce la o altă dinamică interioară care produce
conștientizări și înțelesuri noi, ce eliberează multe energii stagnante, haotice,
confuze, ducând la elucidarea problematicii psihice. Simbolul are funcție
vindecătoare, iar colaborarea pacient-terapeut- nisip-jucării determină o auto-
exprimare și auto-explorare care treptat, treptat aduc vindecarea unor traume,
emoții dureroase, cunoașterea unor dimensiuni mai profunde ale psihicului.

Reporter: Dați un exemplu din cazuistica dumneavoastră!

Monalisa T.: O să spun povestea unui băiețel de 9 ani. A fost adus la sandplay pentru stare emoțională explozivă în relația cu părinții și la școală. A construit o scenă complexă, cu cowboy, indieni, animale, pădure, scenă pe care a descris-o astfel: ”cowboy-i atacă indienii ca să le ia totul, femeile indiene au grijă de copii, este și o pădure cu animale care caută pradă și aici este o pasăre care care își îngrijește puiul”. Este o scenă care indică agresivitate arhaică și pe alături are și detalii delicate, blânde. Este o scenă foarte dinamică în care moartea și viața sunt prezentate împreună și legate circular într-o transformare dinamică.

Comments are closed.