PROGRAMĂRI 0744 357 442

Home » TERAPIA PRIN JOCUL CU NISIP (Sandplay)

TERAPIA PRIN JOCUL CU NISIP (Sandplay)

Ce este terapia prin jocul cu nisip? (Sandplay)

Este o metodă terapeutică ce face parte din grupa abordărilor psihologice de profunzime. În „spaţiul liber şi protejat“ al relaţiei terapeutice şi al cutiei cu nisip, jocul creator şi totodată profund simbolic conduce la elaborarea unei imagini compuse din nisip, apă şi miniaturi. Creaţia liberă permite proceselor psihice profunde să ia formă concretă şi să devină vizibile, punând în evidenţă tocmai acele aspecte ale fiinţei care necesită atenţie şi vindecare în prezent. O serie de imagini reprezintă confruntarea concretă şi continuă între conştientul şi inconştientul persoanei.

Nu există reguli pentru a realiza o imagine în cutia cu nisip. Pacienţii sunt liberi să exploreze nisipul şi colecţia de miniaturi.

Când realizează imaginea tridimensională, pot să mute, să schimbe formele şi miniaturile aşa cum doresc şi oricum au nevoie. Pot utiliza nisipul răsfirându-l, bătătorindu-l, modelându-l, scobindu-l…

Pacientul se joacă pe sine în cutia cu nisip, unde pune în dialog lumea interioară cu lumea exterioară, dând astfel ocazia potenţialului natural de restructurare, vindecare şi dezvoltare să se manifeste.

Aspecte ale vindecării în terapia prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy)

Pentru că terapia prin jocul cu nisip lucrează la un nivel simbolic, aceasta permite copiilor şi adulţilor să acceseze în mod delicat aspectele subconştiente-inconştiente. Imaginea din cutie şi jocul capturează elementele esenţiale ale peisajului interior, aducând la suprafaţă ceea ce necesită atenţie şi vindecare în prezent.

În sandplay, procesul de vindecare include puterea spaţiului sigur şi protejat al mediului terapeutic definit de cutia cu nisip şi atitudinea terapeutului de necondiţionată acceptare a clientului. Terapeutul este angajat în observarea silenţioasă, non-critică şi non-interpretativă. Ascultând şi privind, terapeutul însoţeşte cu empatie şi înţelegere procesul de restructurare al clientului. Când şi-a terminat creaţia, clientul poate spune o poveste, poate face comentarii, asociaţii, poate evoca amintiri pornind de la imaginea pe care a realizat-o în nisip şi de la experienţa acestui moment creativ.

În terapia prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy) nu se pune problema în termenii rezolvării bolii, afecţiunii, tulburării, simptomului, ci în termenii accesului la sensul acestora şi ai resemnificării experienţei, care aduc treptat vindecarea. Boala are un rost, este un proces cu sens, chiar dacă uneori nu ne convine acest fapt.

Terapia prin jocul cu nisip ajută pacientul să acceadă la sens şi acest acces se derulează sub forma unui proces, presupune o reorganizare treptată, delicată a lumii interioare şi a dialogului cu lumea exterioară. Instrumentul acestei reorganizări este simbolizarea, stimulată de experienţa atingerii nisipului şi a utilizării miniaturilor.

O experienţă creativă, cu sens. Se deblochează procesul de devenire, Jung îl numea proces de individuaţie, iar Dora Kalff a remarcat că prin jocul în nisip acest proces de dezvoltare este dus la împlinire, el fiind un proces natural, care însă uneori este perturbat sau blocat, caz în care apar diverse simptome şi tulburări psiho-emoţionale.

Terapia prin jocul cu nisip cu copiii

Este o formă de terapie expresivă ce le permite acestora să-şi lucreze în profunzime şi într-o manieră delicată temerile, anxietăţile şi traumele din trecut. Prin intermediul jocului, vindecarea are loc în mod spontan şi eliberează copilul de emoţiile intense ce interferează cu viaţa lor cotidiană.

Sandplay Therapy se utilizează şi pentru adulţi

Furnizează aceeaşi manieră delicată de a lucra teme dificile ca traumele din trecut. Cu toate acestea, sandplay aduce pentru adulţi în prim plan subiecte ce au fost sau sunt greu de gestionat. Jocul cu nisipul potenţează conştiinţa de sine şi oferă adulţilor oportunitatea şi abilitatea de a lucra în profunzime acele zone rezistente la transformare ale vieţii lor.

Aplicabilitatea terapiei prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy)

Prin Sandplay Therapy pot fi ajutate persoane care suferă de depresie, anxietate, divese tulburări datorate unor situaţii de viaţă traumatizante cum ar fi divorţul, decesul cuiva din familie, violenţa, abuzul sexual, sindroamele post-traumatice… pot fi tratate dificultăţile de adaptare, dificultăţile de învăţare, atitudinea de împotrivire… o gamă foarte largă de tulburări psihice, unele însoţind sau determinând tablouri somatice acute sau cronice.