PROGRAMĂRI 0744 357 442

Home » Blog » O parere despre dependenta de calculator (II)

O parere despre dependenta de calculator (II)

Am zis că o să vin cu completări despre ce înseamnă dependenta de jocurile video! Dependenta nu este rațională! Ea tine de factori genetici, psihologici, traume, abuzuri, modul in care s-a facut atasamentul in copilărie! Fie ca este vorba de o substanta-alcool, nicotina, cocaină, heroină sau o pastilă sau de implicarea intr-un comportament dătător de dependenta ca jocurile de noroc, video, sexualitate excesivă sau utilizare internetului? tot dependenta se numeste!

La baza dependenței de afla sistemul cerebral de recompensare si impactul comportamentelor dopaminergice asupra caii neuronale de recompensare! Dopamina este neurotransmitatorul stării de bine si cand o persoană realizează o acțiune care o satisface, dopamina este secretata in ” nucleus accumbens”, o aglomerare de celule nervoase situată sub emisferele cerebrale si asociată cu plăcerea si recompensa, cunoscuta si ca “centrul cerebral al placerii”! E mult de discutat aici, cert este ca jocurile, duc la o stare de transă si de “orgasm cerebral “,prin stimularea dopaminei si daca nu se pun limite, poate sa apara dependenta! Iar aceasta este mai vizibilă la adolescenți! A permite copilului când este mic sa se joace ore in sir, este ca si cum ii conturam perpetuarea acestui comportament in adolescenta!

Personal, nu am nimic cu tehnologia, dar ma aliniez mai multor păreri care spun ca aceasta fura copilăria, inocență! Nu cred ca in această era youtoube, când orice pusti poate sa aiba acces pe o tableta, de la filme cu sinucideri la porno, mai exista vreo îndoială că se pierde notiunea veche de copilărie când te jucați cu ceva simplu, dar bogat ca si participare si interacțiune. Jocurile pe calculator nu susțin dezvoltarea, răbdarea si forta impuse de lumea reală!

Daca in joc satisfactia e imediata, copiilor li se par grele temele si alte sarcini unde trebuie să depună efort! S-a vorbit mult despre efectele pozitive ale jocurilor, ca dezvoltare aptitudinala, inteligenta, hiperconectivitate mai .mare între cateva perechi de retele cerebrale! S-a vorbit despre reactivitatea rapidă la informatii noi, dar nu e clar daca-i bine sau rau, pentru că aceste modificari cerebrale sunt asociate cu instabilitatea si impulsivitatea! Sunt studii facute de dr. Yang Wang, care prin evaluări pre si post -jucat, a demonstrat o relație cauzală între expunerea excesivă la ecran si disfuncționalități la nivelul zonelor frontal ale creierului. Atât pt azi! O sa vina si partea a treia!

Comments are closed.